Film The Oxford Murders je absolutní zlo: část I

29.12.2008 21:00

Válka, střely hvízdají, granáty vybuchují. Angličtí vojáci se krčí v zákopech, jen jeden z nich sedí na bojišti všem na ráně. K válce je netečný, něco si mumlá a horečnatě si píše do deníku.

"Ten voják se jmenoval Ludwig Wittgenstein," haleká profesor na přednášce v plně obsazené aule. Psal si zrovna Tractatus logico-philosophicus a šlo mu prý o řešení následujícího problému ... Profesor dramaticky odsune část tabule, pod ní je nápis: Můžeme poznat pravdu?

"All the great thinkers throughout history have sought a single certainty, something which no one can refute, like "two and two make four". In order to find that truth, Wittgenstein used, in fact, mathematical logic. What bettermeans of obtaining a certainty than an immutable language, free from the passions of men? He advanced slowly, using equation after equation, with impeccable method, until he reached a terrifying conclusion. There is no such truth outside of mathematics. There is no way of finding a single absolute truth, an irrefutable argument which might help answer the questions of mankind. Philosophy, therefore, is dead. Because "Whereof we cannot speak, thereof we must be silent."

<úvodní titulky, ve kterých lítají vzorečky>

Frodo přijede v kožené bundě do Oxfordu. Našel si podnájem u jakési babice, která ráda hraje Scrabble, má divnou dceru a taky má doma kopii Enigmy, protože za války pracovala s Turingem. Dozvídáme se, že Turing byl chytrý a zabil se stejně jako Sněhurka. Frodo přijel, protože chce, aby mu profesor vedl dizertačku. Btw, profesor byl žákem zesnulého matematického manžela té babice.

Frodo hraje proti sobě squash a poráží se. Nějak nepochopitelně si stihl podlahu a stěny squashové místnosti popsat obrovskými vzorečky a šipkami. Zastaví se tam cizí prsatá slečna a zeptá se, co to jako má být. Frodo jí řekne, že jsou to jakože vypočítané trajektorie míčku. Slečna si s ním pinkne a porazí ho dva nula, takže si oba unaveně lehnou na vzorečky. Frodo asi někde udělal chybu. Prsatá slečna ho sveze kabrioletem domů. Frodo si dá rychlou sprchu a jde na veřejnou přednášku profesora - což je ta samá přednáška, která zazněla před úvodními titulky.

"Filozofie je tudíž mrtvá. O čem nelze hovořit, o tom je třeba mlčet." Profesor dokončí a chystá se po těchto svých zvratcích někam uklidit, ale Frodo se přihlásí se skutečně relevantní poznámkou. Řekne, že věří: "in the number Pi, in the Golden Section, the Fibonacci Series. The essence of nature is mathematical. There is a hidden meaning beneath reality. Things are organized following a model, a scheme, a logical series. Even the tiny snowflake includes a numerical basis in its structure. Therefore, if we manage to discover the secret meaning of numbers, we will know the secret meaning of reality."

Čas na sumarizaci výše zachycené kritické diskuse. Nechávám stranou, že profesor přednášel úplné chujoviny, meritem jeho příspěvku bylo, zda lze poznat pravdu. Pro filozofa je odpověď jednoduchá: nic jiného než pravdu poznat nelze - ale profesor je matematik a navíc starý, takže mu odpustíme. Profesor se ohání Wittgenstinovou údajnou odpovědí, že v matematice můžeme poznat pravdu, jinde ne. Frodo na to, že příroda obsahuje pravidelnosti, které jsou dobře popsatelné matematickým aparátem. Rozumím tomu tak, že Frodo rozšířuje koncept matematiky a tvrdí, že jelikož celý svět je matematický, lze poznat pravdu úplně všude. Pokud tomu tedy skutečně rozumím správně, pak Frodo nejde proti údajné Wittgenstinově odpovědi, nýbrž proti běžnému chápání distinkce matematika/zbytek světa.

Profesor parafrázuje Frodovu námitku následovně: "we find ourselves faced with a fresh, rousing defence of mathematics, as if numbers were pre-existing ideas in reality. Anyway, this is nothing new. Since man is incapable of reconciling mind and matter, he tends to confer some sort of entity on ideas, because he cannot bear the notion that the purely abstract only exists in our brain."

Jak vidíme, při parafrázi je Frodova námitka značně deformována. Profesor poté kontruje v tom duchu, že realismus je opium lidstva. Ne, vážně nechápu, jak to s tím souvisí. Ovšem největší bomba má teprve přijít: "The butterfly that flutters its wings and causes a hurricane on the other side of the world. We've been hearing about that damn butterfly for decades, but who has been able to predict a single hurricane? Nobody! Tell me something... Where is the beauty and harmony in cancer?"

Rakovina diskusi ukončí, profesor to Frodovi tentokrát natřel.

... to be continued ...

Zpět

Diskusní téma: Film The Oxford Murders je absolutní zlo: část I

Datum 03.01.2009

Vložil TM

Titulek ano!

Odpovědět

Film je to zcela neuvěřitelný. Jak to mohlo scénáristům projít? Nepochopím.

Datum 04.01.2009

Vložil MP

Titulek Re: ano!

Odpovědět

Patrně měli dostatečně exotická jména, viz https://www.imdb.com/title/tt0488604/fullcredits#writers