Poznámky k jednomu letáku

09.11.2009 15:27

Na katedrové nástěnce se objevil text Podivné praktiky filosofů, který má za tři dny vyjít ve speciálním (nultém) čísle Kulturních novin. Jde o morální apel, který se snaží ukázat, jak špatné to na naší katedře je. V textu jsou napadeny čtyři osoby, jedna je glorifikována. Jedním z kritizovaných jsem i já, dokonce můj případ slouží jako úvod k celému útočnému textu. Protože jsem přesvědčen o tom, že se ostatní napadení dokáží proti kritice sami dobře bránit - a protože se domnívám, že podobné osobní spory nepatří na katedrový web, nýbrž do soukromých blogů - budu na text reagovat zde, a to pouze na první odstavec. Nerad bych, aby se můj osobní blog stal místem, kde si bude někdo jiný kromě mne chladit žáhu a foukat bebínko, pokud však někdo z ostatních napadených chce na Podivné praktiky filosofů slušně a věcně zareagovat - a nenajde pro svůj záměr lepší fórum - jeho názor zde zveřejním. Teď k textu samotnému, tedy k jeho prvnímu odstavci:

Představte si, že se během středoškolských studií začnete zajímat o filosofii a probudí se ve vás touha po poznání zákonitostí myšlení, po jeho tříbení, kritice, po odhalování kontextů a významů skrytých za žitou skutečností. Uděláte přijímačky na katedru filosofie Filosofické fakulty Masarykovy university (1)  a nastoupíte do prvního ročníku. Mladý asistent katedry filosofie, Mgr. Marek Picha, Ph.D. (2), spiritus agens (3) mnoha katedrových aktivit, vám nejdříve zorganizuje vstupní večírek (4), na němž se přinesenými spínacími špendlíky mají propichovat nesprávné představy studentů o filosofii (5). Zní to jako legrace, ale na osobních stránkách dr. Pichy, velmi precizně vypracovaných a jistě bez jakékoli ironie pro studenty velmi užitečných (6), se dozvíme v úvodu k prosemináři, jednomu ze základních kurzů, pěkně zpříma toto: "Proseminář je velmi tvrdý kurz. Jeho hlavní ambicí je donutit studenty prvního ročníku rozlišovat mezi filosofickou prací a pustým blábolením. (...) (7) Většina studentů přišla studovat filosofii na základě romantických pohnutek, v ideálním případě z nich tento kurz udělá filosofické cyniky, tedy samostatně přemýšlející individua s kritickým odstupem a bez jakýchkoli předsudků." Pomineme-li psychologickou nesmyslnost teze o přemýšlení "bez jakýchkoli předsudků" vůbec, natož pak po prvním ročníku studia filosofie (8), připomenu definici slova cynik: "Mravně otrlý, bezcitný, bezohledný člověk okázale opovrhující kladnými lidskými hodnotami, ušlechtilostí, jemností a taktem." (Nový akademický slovník cizích slov, Academia, Praha 2005) (9). Na katedře filosofie je práce s pojmy základem, dokonce pro normálního smrtelníka hraničí až s pedantským slovičkařením. A slovo cynik se nespojuje v běžném užití s asketickými řeckými filosofy utopenými v šeru dávnověku (10). Předpokládejme tedy, že dr. Picha ví, co říká (11), a jestli tomu, co říká, odpovídá i zaměření dalších členů katedry, pak se nelze divit ničemu (12).

  1. Jde o Filozofickou fakultu Masarykovy univerzity.
  2. "Mladý" - děkuji; "asistent" - tak když už budeme formální, pak prosím odborný asistent; "Mgr." - jsem nejen doktor, ale i doktůrek, takže PhDr.
  3. Poslední dobou to se spiritusem není žádná sláva a agens už taky moc nejsem, ale opět díky
  4. Ale kdeže! Beánii organizují studenti, já jen na jejich žádost rád uveřejnil pozvánku.
  5. To byla jen metafora, špendlíky jsou tam kvůli jmenovkám. V Katedrovém bloku je přípustné lehké pero.
  6. Opět díky.
  7. Mám za to, že vynechávka "(...)" smysl mého citovaného textu zkreslila, úplný text je zde.
  8. Chápu to tak, že se autor - Jiří Plocek - domnívá, že bezpředsudečnost je nedosažitelný ideál. Na citovaném místě však popisuji ambici (!) kurzu a právě ideální (!) případ. Bezpředsudečnost patří mezi standardy kritického myšlení a jako filozofové bychom se o ni měli co nejvíce snažit. Jestliže to podle Plocka fakticky nejde, na věci samotné, tj. na naší snaze o kritičnost, to nic nemění.
  9. Jakkoli bychom mohli o adekvátnosti předložené definice vést diskusi, není to třeba, neboť tato definice cynika je zde naprosto nerelevantní. Podle nabídnuté definice jsou cynikové tak nějak hnusní, protože jsou "bezohlední" a "okázale opovrhují". Já však ve svém motivačním textu pro studenty stipulativně definuji filozofické cyniky, a to jako "samostatně přemýšlející individua s kritickým odstupem a bez jakýchkoli předsudků". Je to stejné, jako kdybyste definovali důchod jako směšně malou částku určenou pro staré lidi a pak tvrdili, že národní důchod musí být taky směšně malý. 
  10. Ech, tady mi asi něco uniklo. Jiří Plocek nejprve píše o filozofii, jejímž základem je pojmová práce, poté říká, že laik si výraz "cynik" nespojí s filozofickou tradicí. No dobře, ale můj text je určen studentům filozofie, proč do toho míchat běžné užití? A to nechávám stranou zásadní fakt, že otázka definice cynika zde není relevantní, neboť píši o filozofickém cynikovi, viz výše.
  11. Dr. Picha si myslí, že ví, co říká. Dr. Picha si však není jist, že ví, co říká pan Jiří Plocek.
  12. Věřím, že snaha o kritický a racionální přístup je vlastní i dalším členům katedry. Není se čemu divit.

Text zjevně vznikl na objednávku - čert to vem. Jde o povrchní a jednostranný slepenec různých kauz, motivů, rozhodnutí a jednání - nešť. Článek Jiřího Plocka není k mojí osobě nijak zvlášť kritický ani věcný - takže i to bych mohl přejít. Co mi však skutečně vadí je guerillový způsob, jakým se osobní spory vedou a jak jsou do něj zatahováni studenti. V závěru Plockova textu se píše, že "místo akademické půdy, kde má být člověk veden na cestu poznání, k otevřenosti, intelektuálnímu nadhledu a noblese, nacházíme se v izolovaném světě inkvizitorské rádobyvědy a myšlenkové perverze." Já asi patřím do té škatulky rádobyvědce a myšlenkového perverta - ale připichování letáků na nástěnku, dezinformování a snaha profitovat na spojení nezávislých kauz, mi příliš noblesní nepřijdou.

EDIT: Reakce děkana, doporučuji.

Zpět

WARNING: Následující diskuse není nijak moderována, ostatně jako žádná z diskusí tady. Za obsah diskusního příspěvku nese odpovědnost pouze autor daného diskusního příspěvku. Nic na mém webu, tím méně pak tato diskuse, nevyjadřuje oficiální stanovisko KF FF MU. Mějte prosím na paměti, že diskutovat zde může v podstatě kdokoli, anonymně, s jakýmikoli úmysly a navíc pod více identitami, takže buďte ostražití.  Na mnoha místech diskuse se objevují osobní útoky, spekulace, výhrůžky - tato diskuse tedy rozhodně není vhodná pro děti.  

Diskusní téma: Poznámky k jednomu letáku

Datum 15.11.2009

Vložil Antikrob

Titulek Re: Re: Ode mne poslední komentář (opravdu):

Odpovědět

Tím, že prof. Hrocha neznám, jsem myslel, že jej neznám osobně, tj. nechodím s ním na pivo, nemám potřebu ho konkrétně obhajovat, samozřejmě ale vím, že "je" na katedře. Obrat "veřejná agora" mi připadá veskrze trapný. O těch důchodech, které jsou placeny komunistickým srabům, konformistům a bezpáteřníkům - to není jen můj osobní názor, nýbrž také názor spousty mých vrstevníků.

Datum 13.11.2009

Vložil Antikrob

Titulek Super

Odpovědět

„hajzlíku, ty si myslíš, že utečeš do Ostravy? Zapomeň na to, tam si na tebe počkají jiní ….to by ti prospělo,
pár ti jich naflákat, až budeš žrát chodník.“(KN, str. 8) To ten Zouhar už ale docela přehnal, ne? Příjemně jsem si početl, ty Kulturní noviny budu asi odebírat.

Datum 15.11.2009

Vložil Non serviam

Titulek Re: Super

Odpovědět

Antikrob se mýlí: přehnal to Plocek (potažmo tichý objednavatel článku Hroch). Plocek pěstuje "publicistiku" pod úrovní bulváru, nic si neověřil, přebírá informace pochybného původu, emotivně přibarvuje nepravdivé údaje a vydává je za skutečnost, šíří pomluvy a zamlčuje skutečný stav věcí. Napadlo super myslitele typu Antikroba, zda existuje jediný důkaz o tom, že anonymy mají vůbec něco společného s katedrou filozofie? Plocek dává úmyslně tuto osobní kauzu Hrocha do souvislosti s pamfletovými pomluvami, směřovanými na katedru filozofie. Kulturní noviny jsou součásti projektu Polemos. Jeho cílem má být rovněž "snaha o kultivaci publicistiky proti obecnému mediálnímu trendu, jímž je bulvarizace, povrchnost, zahlcování informacemi bez schopnosti je hierarchizovat a úpadek jazykové kultury". Plocek je uveden jako iniciátor Polemosu, ale právě jeho článek se vyznačuje bulvárností, povrchností, neschopností orientovat se v tématu (jinak řečeno totální neznalostí), jednostranností, šíří pomluvy a lži. Není ani schopen zjistit si základní informace o "bezúhonném a úzkostlivě slušném" Hrochovi, který veřejně uvádí na půdě AS MU nepravdivé údaje o své osobní anonymové kauze, který rozesílá na akademická pracoviště po celé republice dopisy, v nichž zcela bez zábran, zřejmě v již dlouhodobém pominutí smyslů, bez důkazů a lživě označuje za pisatele anonymů pana prof. Horynu. Primitivně útočné články Plockova kalibru vyvolají u čtenářů, kteří používají mozek, spíše žaludeční nevolnost.

Datum 15.11.2009

Vložil Antikrob

Titulek Re: Re: Super

Odpovědět

Uf, tak jo, beru. Katedra "filosofie" je vpodstatě humanitární organizace, Zouhar není komunistický bezpáteřník ( https://uchemjehly.blog.cz/0606/literatura-pred-soudem ) a vše jsou pomluvy, pan profesor Hroch se zbláznil. Kdybych neměl osobní zkušenosti s touto katedrou, možná bych tomu i uvěřil, ale poněvadž vím, jak to na katedře chodí, myslím, že pravda je spíše na straně pisatele.

Datum 15.11.2009

Vložil Non serviam

Titulek Re: Re: Re: Super

Odpovědět

Aha, pisatel ví, jak se věci mají, takže pravdu má Plocek, který neví nic a jeho kvalifikace pro to, aby psal o katedře spočívá v tom, že zná Hrocha. Když už Antikrob zmiňuje "literaturu před soudem", jak to, že on ani Plocek neví o placeném posudku pana Hrocha pro StB na A. Navrátila, jak to, že Antikrob neví, že pan Hroch strávil v roce 1989 s hermeneutickou prozíravostí několik měsíců na odborné stáži na Ideologickém oddělení Krajského výboru KSČ či jak se to jmenovalo? Na rozdíl od posudku pana Zouhara, který už byl publikován a každý si o něm mohl udělat obrázek sám, posudek pana Hrocha přístupný není a pan Hroch se snaží své aktivity obhájit jako údajně nezištnou pomoc panu Navrátilovi. Podělil se světoznámý badatel pan Hroch se svými kulturními přáteli o tyto zkušenosti?
Je-li Antikrobův hlavní argument pouze to, že on "ví", jak to na katedře "chodí" (zvláště třeba u dr. studia nebo u postupových, bakalářských a magisterských zkoušek za posledních deset let) nemá smyslu mu dál věnovat pozornost. On přece VÍ jak to chodí. Podobně jako Plocek.