Poznámky k jednomu letáku

09.11.2009 15:27

Na katedrové nástěnce se objevil text Podivné praktiky filosofů, který má za tři dny vyjít ve speciálním (nultém) čísle Kulturních novin. Jde o morální apel, který se snaží ukázat, jak špatné to na naší katedře je. V textu jsou napadeny čtyři osoby, jedna je glorifikována. Jedním z kritizovaných jsem i já, dokonce můj případ slouží jako úvod k celému útočnému textu. Protože jsem přesvědčen o tom, že se ostatní napadení dokáží proti kritice sami dobře bránit - a protože se domnívám, že podobné osobní spory nepatří na katedrový web, nýbrž do soukromých blogů - budu na text reagovat zde, a to pouze na první odstavec. Nerad bych, aby se můj osobní blog stal místem, kde si bude někdo jiný kromě mne chladit žáhu a foukat bebínko, pokud však někdo z ostatních napadených chce na Podivné praktiky filosofů slušně a věcně zareagovat - a nenajde pro svůj záměr lepší fórum - jeho názor zde zveřejním. Teď k textu samotnému, tedy k jeho prvnímu odstavci:

Představte si, že se během středoškolských studií začnete zajímat o filosofii a probudí se ve vás touha po poznání zákonitostí myšlení, po jeho tříbení, kritice, po odhalování kontextů a významů skrytých za žitou skutečností. Uděláte přijímačky na katedru filosofie Filosofické fakulty Masarykovy university (1)  a nastoupíte do prvního ročníku. Mladý asistent katedry filosofie, Mgr. Marek Picha, Ph.D. (2), spiritus agens (3) mnoha katedrových aktivit, vám nejdříve zorganizuje vstupní večírek (4), na němž se přinesenými spínacími špendlíky mají propichovat nesprávné představy studentů o filosofii (5). Zní to jako legrace, ale na osobních stránkách dr. Pichy, velmi precizně vypracovaných a jistě bez jakékoli ironie pro studenty velmi užitečných (6), se dozvíme v úvodu k prosemináři, jednomu ze základních kurzů, pěkně zpříma toto: "Proseminář je velmi tvrdý kurz. Jeho hlavní ambicí je donutit studenty prvního ročníku rozlišovat mezi filosofickou prací a pustým blábolením. (...) (7) Většina studentů přišla studovat filosofii na základě romantických pohnutek, v ideálním případě z nich tento kurz udělá filosofické cyniky, tedy samostatně přemýšlející individua s kritickým odstupem a bez jakýchkoli předsudků." Pomineme-li psychologickou nesmyslnost teze o přemýšlení "bez jakýchkoli předsudků" vůbec, natož pak po prvním ročníku studia filosofie (8), připomenu definici slova cynik: "Mravně otrlý, bezcitný, bezohledný člověk okázale opovrhující kladnými lidskými hodnotami, ušlechtilostí, jemností a taktem." (Nový akademický slovník cizích slov, Academia, Praha 2005) (9). Na katedře filosofie je práce s pojmy základem, dokonce pro normálního smrtelníka hraničí až s pedantským slovičkařením. A slovo cynik se nespojuje v běžném užití s asketickými řeckými filosofy utopenými v šeru dávnověku (10). Předpokládejme tedy, že dr. Picha ví, co říká (11), a jestli tomu, co říká, odpovídá i zaměření dalších členů katedry, pak se nelze divit ničemu (12).

  1. Jde o Filozofickou fakultu Masarykovy univerzity.
  2. "Mladý" - děkuji; "asistent" - tak když už budeme formální, pak prosím odborný asistent; "Mgr." - jsem nejen doktor, ale i doktůrek, takže PhDr.
  3. Poslední dobou to se spiritusem není žádná sláva a agens už taky moc nejsem, ale opět díky
  4. Ale kdeže! Beánii organizují studenti, já jen na jejich žádost rád uveřejnil pozvánku.
  5. To byla jen metafora, špendlíky jsou tam kvůli jmenovkám. V Katedrovém bloku je přípustné lehké pero.
  6. Opět díky.
  7. Mám za to, že vynechávka "(...)" smysl mého citovaného textu zkreslila, úplný text je zde.
  8. Chápu to tak, že se autor - Jiří Plocek - domnívá, že bezpředsudečnost je nedosažitelný ideál. Na citovaném místě však popisuji ambici (!) kurzu a právě ideální (!) případ. Bezpředsudečnost patří mezi standardy kritického myšlení a jako filozofové bychom se o ni měli co nejvíce snažit. Jestliže to podle Plocka fakticky nejde, na věci samotné, tj. na naší snaze o kritičnost, to nic nemění.
  9. Jakkoli bychom mohli o adekvátnosti předložené definice vést diskusi, není to třeba, neboť tato definice cynika je zde naprosto nerelevantní. Podle nabídnuté definice jsou cynikové tak nějak hnusní, protože jsou "bezohlední" a "okázale opovrhují". Já však ve svém motivačním textu pro studenty stipulativně definuji filozofické cyniky, a to jako "samostatně přemýšlející individua s kritickým odstupem a bez jakýchkoli předsudků". Je to stejné, jako kdybyste definovali důchod jako směšně malou částku určenou pro staré lidi a pak tvrdili, že národní důchod musí být taky směšně malý. 
  10. Ech, tady mi asi něco uniklo. Jiří Plocek nejprve píše o filozofii, jejímž základem je pojmová práce, poté říká, že laik si výraz "cynik" nespojí s filozofickou tradicí. No dobře, ale můj text je určen studentům filozofie, proč do toho míchat běžné užití? A to nechávám stranou zásadní fakt, že otázka definice cynika zde není relevantní, neboť píši o filozofickém cynikovi, viz výše.
  11. Dr. Picha si myslí, že ví, co říká. Dr. Picha si však není jist, že ví, co říká pan Jiří Plocek.
  12. Věřím, že snaha o kritický a racionální přístup je vlastní i dalším členům katedry. Není se čemu divit.

Text zjevně vznikl na objednávku - čert to vem. Jde o povrchní a jednostranný slepenec různých kauz, motivů, rozhodnutí a jednání - nešť. Článek Jiřího Plocka není k mojí osobě nijak zvlášť kritický ani věcný - takže i to bych mohl přejít. Co mi však skutečně vadí je guerillový způsob, jakým se osobní spory vedou a jak jsou do něj zatahováni studenti. V závěru Plockova textu se píše, že "místo akademické půdy, kde má být člověk veden na cestu poznání, k otevřenosti, intelektuálnímu nadhledu a noblese, nacházíme se v izolovaném světě inkvizitorské rádobyvědy a myšlenkové perverze." Já asi patřím do té škatulky rádobyvědce a myšlenkového perverta - ale připichování letáků na nástěnku, dezinformování a snaha profitovat na spojení nezávislých kauz, mi příliš noblesní nepřijdou.

EDIT: Reakce děkana, doporučuji.

Zpět

WARNING: Následující diskuse není nijak moderována, ostatně jako žádná z diskusí tady. Za obsah diskusního příspěvku nese odpovědnost pouze autor daného diskusního příspěvku. Nic na mém webu, tím méně pak tato diskuse, nevyjadřuje oficiální stanovisko KF FF MU. Mějte prosím na paměti, že diskutovat zde může v podstatě kdokoli, anonymně, s jakýmikoli úmysly a navíc pod více identitami, takže buďte ostražití.  Na mnoha místech diskuse se objevují osobní útoky, spekulace, výhrůžky - tato diskuse tedy rozhodně není vhodná pro děti.  

Diskusní téma: Poznámky k jednomu letáku

Datum 24.11.2010

Vložil Náhodnej

Titulek Corpus delicti iniquitatis

Odpovědět

Kdyby z ničeho jiného, tak z přiloženého prohlášení členů katedry

https://www.phil.muni.cz/fil/gif/prohlaseniKFFFMUmale.jpg

je zřejmé, že si pan děkan vymýšlí, když tvrdí, že odsuzuje anonymní maily adresované J. Hrochovi. "Ne vrah, ale zavražděný je vinen." Prohlášení samo o sobě by mohlo být skvělým předmětem různých analýz; omezme se však na dva důležité detaily: tlak ruky na propisku jako projev sebevědomí a na pořadí. Ti nejníže podepsaní mají zřejmě i nejnižší postavení v hierarchii této komunity, přičemž u poasledního z nich nápadně chybějí hranice pohlavní identity (Dagmar Tichá? Fajmon Michal?). Zato alfa samec je jasný na první pohled a i nominální děkan toto vůdčí postavení respektuje.

:)

Datum 28.03.2010

Vložil Jura

Titulek Antikrob

Odpovědět

Antikrob používá silný tabáček, ale mám silnou pochybnost, že patří do čeledi Vertebrata. I když, u hňupa se neví ...

Datum 03.04.2010

Vložil Antikrob

Titulek Re: Antikrob

Odpovědět

Obratlovci jsou podkmen, nikoliv čeleď, debile.

Datum 04.04.2010

Vložil Antikrob

Titulek Re: Antikrob

Odpovědět

Marek Picha:
https://docs.google.com/Doc?id=dhk48mmk_35gms44fhc

Zde si prosím předělejte tu hypofýzu dole; Descartova šišinka je totiž epifýza, abychom byli latinářsky přesní. Obvykle neopravuji, ale Jurův komentář mě docela naštval.

Datum 05.04.2010

Vložil MP

Titulek Re: Re: Antikrob

Odpovědět

Díky, opravil jsem. Ale zabloudil jsem sem jen náhodou, proto budete-li mít další věcné připomínky, pak prosím na email, abych to náhodou neminul.

Datum 22.01.2010

Vložil snt

Titulek nazor z CVUT

Odpovědět

Vznasate tu obvinenia a pritom o tom viete hovno. Dokonca vznasate obvinenia, ktore s pripadom nesuvisia. Ked sa vam nepaci a mate DOKAZY o tom, ze niekdo spolupracoval s StB, niekomu v minulosti ublizil, alebo to ma vpliv na jeho terajsiu cinnost, bezte za dekanom, bezte za rektorom, bezte na sud. Ak ziadne dokazy nemate drzte hubu. Inak ste na urovni inkvizitorov, ktory upalovali carodejnice.
Ak si robite alibi tym, ze sa nic nevyriesi, ze to zametu pod koberec je to vas prejav slabosti. Ak na to nemate zoberte si zo studia to dobre a ostatne zahodte. Ak na to mate, tak s tym sakra nieco urobte.
V dvoch prispevkoch som videl, ze by si tym student nepomohol, ale naopak ublizil. Co je toto za nezmysel, ak vam viac zalezi na titule ako na svojich vnutornych hodnotach a presvedceni, neviete co je filozofia. Sokrates pre svoje presvedcenie zomrel, vy nieste ochotny vzdat sa ani titulu, alebo svojho pohodlia.

Datum 06.02.2010

Vložil Antikrob

Titulek Re: nazor z CVUT

Odpovědět

(1) Titul už mám:). Z FF MU.
(2) Socrates zemřel. Už dávno. Za jiných okolností. Vaši paralelu se skutečným stavem katedry příliš nechápu.
(3) Vy si skutečně myslíte, že pány profesory někdo propustí z FF MU, obviní, odsoudí? Já tedy ne. Právě proto je "bonzovat institucím" v tomto případě k ničemu."Čarodějnice" upalovali, já jsem pouze měl snahu podpořit Plocka. Ne aby někoho vyhodili, odsoudili atp., nýbrž proto, aby si jistá učitelská hovada dala napříště pozor a aby nesmyslně nešikanovala studenty (jistě, objektivně nelze říci, že minulost těchto lidí má vliv na jejich současnou činnost; ale: zkuste si to zažít:)).

Datum 22.01.2010

Vložil Ivet

Titulek pre Antikrob

Odpovědět

Predpokladam, ze nebude dlho trvat a Antikrob zalozi svoju politicku stranu - sebaisto prednasane vlastne nazory s odkazom na s nim suhlasiacu vacsinu bez akejkolvek sebareflexie + prizdisracska radost z clankov kde sa osocuje = to vsetko je mozne pozorovat prave v tejto oblasti.
Myslim ze Ti postaci kludne Blesk.

Datum 04.12.2009

Vložil M.U.

Titulek Proč to všechno...?

Odpovědět

Jak to tak čtu, říkám si, proč to všechno? Ta diskuze je o ničem, hádají se tady dva tábory, jedni obhajujícího jednoho vyučujícího a druzí druhého. To, jaká je pravda, ví zřejmě stejně jen pachatel onoho vydírání a buďto se podezření potvrdí, nebo ne. Poněkud "blbé" na tom všem je, že článek v KN poodhrnul pouze nepatrný zlomek toho, co se na ctihodné Masarykově univerzitě, konkrétně na její vlajkové lodi - Filozofické fakultě - děje. Není žádný důvod obhajovat tuto instituci, její kredit leží dávno zašlapán v morálním bahně, jež je svědomitě vrstveno činností společnosti vážených vyučujících a nejen těch. To, že dochází k zbytečnému opravování a přepisování prací, které stejně nikdo nečte je už dávno věc víc než známá. Ale to patří ke studiu na univerzitách a neděje se to zdaleka jen v Brně. Student v drtivé většině případů vyučujícího zajímá pouze tehdy, když je zdrojem financí. Ale i to je věc vlastní všem vysokým školám, takže je logické, že se to děje i v Brně.
Ať už spor mezi pány profesory dopadne jakkoli, jedno je jisté. Vyhrožování, psychický nátlak rozhodně nepatří mezi praktiky, které bychom na vysokých školách ( a dokonce ani žádných jiných ) rádi viděli. Prokáže-li se autorství profesora Horyny, měl by to být jeho poslední "akademický počin".

Datum 23.11.2009

Vložil Petr Fridrich

Titulek Adresa IP

Odpovědět

Pokud je mi známo pak: Pokud znáte adresu ip člověka kterého chcete poškodit pak (na interní síti) stačí přepsat svou IP adresu a váš počítač se serveru bude hlásit jako počítač dotyčné osoby. Pokud se však chcete připojit na internet, pak server bude přijímat 2 požadavky a střídavě vás bude odpojovat a tento error napíše do logu (většina serverů ho má). Problém je, že IS.Muni jede na interních serverech takže se to do logu ani nedostane (pokud oba počítače nevysílají požadavky současně). Je lehké změnit IP adresu, těžší je ji zjistit. Nejlepší je z jiného počítače ve stejné síti najít název počítače dotyčné osoby a v příkazovém řádku zadat ping <název počítače>. Tak se vám ukáže IP adresa. Pak ji použijte na svém. (ovládací panely-síťová připojení-vyberete připojení-vlastnosti-adresa ip-vlastní nastavení, vše je závislé na verzi vašich windows) Zaregistrujte si na internetu novou emailovou adresu a ve večerních hodinách kdy postižená osoba není na internetu můžete psát. Klidně i sám sobě, posléze můžete jít na policii. Kauzu neznám, jen chci ukázat že není potřeba širší technické znalosti.